donderdag 30 september 2010

Workshop: zelfinzicht met het enneagram

Maak kennis met je kernkwaliteiten en valkuilen
Tijdens deze workshop ga je aan de hand van het enneagram op zoek naar jou persoonlijkheidsstructuur. Je krijgt antwoord op vragen als:
  • Waarom gedraag ik me zoals ik dat nu doe?
  • Waar loop ik tegenaan?
  • Wat zou ik anders willen doen?
Als je meer inzicht hebt in je eigen karakterstructuur leer je er beter mee omgaan. Je ziet wat je mogelijkheden zijn en je leert om je beperkingen af te leggen en  positief om te zetten. Je komt er achter wie je werkelijk bent en je beslist zelf wat je met die kennis gaat doen. Het geeft je inzicht in hoe je functioneert, in je kwaliteiten, in je gedrag en hoe anderen jou zien.
In de workshop gebruiken we het enneagram als model, maar ook de karakterstructuren van Reich (leerling van Freud) zijn een wezenlijk onderdeel. Je leert zien wat je met jou Enneatype in je eigen leven kunt doen en hoe je het kunt gebruiken om tot verandering en ontplooiing te komen. Je wordt bewust van je vastgeroeste gewoontes en dit geeft je de mogelijkheid om hier verandering in te brengen.

Het Enneagram
Het Enneagram is verdeeld in drie centra. Die drie centra zijn totaal verschillend. De meeste mensen hebben één centrum actief, sommige mensen twee centra en bijna niemand alle drie de centra. Dat geeft al aan dat we vanuit een bepaalde perceptie naar de werkelijkheid kijken. Het geeft vooral aan hoe we op situaties reageren.
De drie centra zijn onderverdeeld in drie Enneatypen. De aansturing van het Centrum waarin de drie Enneatypen zich bevinden, is wat hen onderling verbindt:
De 'vijf', de ‘zes’ en de 'zeven’ behoren tot het intellectuele centrum.
De ‘twee, de ‘drie’ en de ‘vier’ behoren tot het emotionele centrum.
De ‘acht’, de ‘negen’ en de 'één’ behoren tot het motorische centrum.

Je kunt jezelf herkennen en anderen typeren. Daarbij moet wel de grootst mogelijke voorzichtigheid in acht worden genomen. Zelf kies je meestal het type dat je graag wilt zijn, en niet wat je bent. Verder kies je meestal voor je psychologische zelf en niet voor je essentietype. Dat je anderen typeert op hun psychologische zelf is niet erg, behalve als je hen waarheden gaat verkondigen die je gelezen hebt. Het Enneagram kun je het beste leren kennen door zelf uit te zoeken welk Enneatype je bent. Wees dus voorzichtig in het typeren van anderen.

Meer informatie over de workshop
Wanneer? Woensdag 20 oktober 2010 (van 20.00 tot 22.00 uur)
Waar? De Kracht, Hoogstraat 14, 6065 BC  Montfort
Kosten? € 25,- per persoon
Aanmelden? Bel 06 - 51468568 of mail naar: info@dekracht.nu
                           

Geen opmerkingen:

Een reactie posten