Cursus Het innerlijk kind

Cursus Het innerlijk kind
(10 cursusavonden om de weken - start 10 oktober 2010)
  • Schrik je terug voor hechte relaties of vriendschappen?
  • Krijg je het benauwd bij de gedachte dat je ‘nee’ tegen iemand moet zeggen?
  • Eet je te veel, drink of rook je te veel, vrij, winkel, werk of pieker je te veel?
  • Geef je anderen de schuld van jouw innerlijke pijn?
  • Zou je willen dat het verleden gewoon wégging?

Bijna iedereen wordt achtervolgd door zijn kinderjaren. Dat was de periode waarin je leerde hoe je met anderen moest omgaan en hoe je hun liefde en goedkeuring kon krijgen. Dat was de tijd waarin je je de gedragspatronen van je ouders eigen maakte en waarin je waarden gevormd werden. Wat je toen geleerd hebt, werd de fundering voor je leven nu, je leven als volwassene.

Als die fundering niet goed in elkaar zit, zal de structuur van je leven zwakke plekken vertonen. Je hebt de neiging de patronen uit je verleden opnieuw te creëren, waardoor je opnieuw de pijn voelt die je als kind gevoeld hebt.

 
Wat je van deze cursus kunt verwachten:

De cursus helpt je een steviger fundering onder je leven te leggen. Het biedt je een stapsgewijze methode om terug te keren naar je jeugd en de wonden die jou zwak en kwetsbaar gemaakt hebben, te genezen.

Wie zijn die kinderen in je?
Het zijn de stemmen in je die de gevoelens verwoorden die je als kind niet kon uiten. Ze verwoorden je angst, je woede, je schaamte en je wanhoop. Ze verwoorden ook je opwinding, je vreugde, je geluk en je liefde, en velen van ons hebben ook dié gevoelens moeten ontkennen.
 
Of je nu genegeerd, gekleineerd of mishandeld werd, je leerde al vroeg dat voelen niet veilig was. Je leerde dat voelen betekende dat je kwetsbaar was, en kwetsbaar zijn betekende dat je misschien niet zou overleven. Omdat je wilde overleven, leerde je niét te voelen. Velen van ons leerden ook dat het veiliger was niets te voelen, omdat we opgroeiden in een tijd waarin gevoelens onbelangrijk waren.
 
Contact met onze intuïtie of werkelijke zelf en het vermogen gevoelens te benoemen en te verwerken zijn van fundamenteel belang voor ons emotioneel welzijn.

Om dit te kunnen leren moet je opnieuw doormaken wat je als kind gevoeld hebt, want dat was de tijd waarin je voor het eerst leerde wat gevoelens waren.

 
Wat de cursus wel en niet voor je kan doen

 
De cursus zal:
  • je laten zien hoe je op een goede manier om kunt gaan met je gevoelens tegenover je ouders en je kinderen;
  • je helpen je beter te redden in het leven zodat je zonder verslavingen en met meer gevoel kunt leven; 
  • je leren hoe je emoties kunt voelen zonder ze op anderen uit te leven; 
  • je in staat stellen anderen van hun verantwoordelijkheid voor jouw gevoelens te ontslaan; 
  • je de vaardigheden aanbieden die je nodig hebt om te reageren op grond van vrije keuze in plaats vanuit obsessie; 
  • je helpen je creatieve mogelijkheden opnieuw te ontdekken.

De cursus zal niet:
  • al je vragen over je innerlijke pijn beantwoorden; het zal je wel leren de juiste vragen te stellen zodat je die antwoorden zelf kunt vinden; 
  • je behoefte aan andere mensen wegnemen; het helpt je eenvoudigweg meer op jezelf te steunen dan op andere mensen; 
  • je genezen of in orde maken; dat doe je zelf door je daar oprecht voor in te spannen; 
  • leren hoe je je lekker moet voelen; je leert hoe je moet voelen.

Opbouw van de cursus


 
Blok 1 - ‘De kinderen in je: kennismaking en genezing’
Je maakt kennis met het concept ‘innerlijk kind’ en krijgt enige achtergrondinformatie over de ontwikkeling van dit concept. Dit concept wordt vervolgens uitgebreid van één ‘innerlijk kind’ tot meerdere, allemaal van elkaar verschillende ‘innerlijke kinderen’.

‘De zuigeling in je’
De oefeningen in dit blok helpen je te bepalen of je problemen hebt met vertrouwen in jezelf en in anderen, met je veilig voelen en met weten hoe je liefde en aandacht moet geven en krijgen, en zo ja, hoe je deze problemen moet aanpakken en oplossen.

Blok 2 - ‘De peuter in je’
is bedoeld om je te helpen vaststellen welke moeilijkheden je wellicht hebt met zelfstandig zijn, het stellen van grenzen, ‘nee’ zeggen en ‘nee’ te horen krijgen.
 
Blok 3 - ‘De kleuter in je’
helpt je te bepalen of je misschien problemen hebt met het accepteren van je positieve en negatieve eigenschappen. Deze ontwikkelingsfase is misschien wel de moeilijkste van allemaal, omdat je op deze leeftijd zo veel normen en waarden moet aanleren. De manier waarop je met jezelf en anderen omgaat, hoe je tegenover je lichaam en tegenover je seksualiteit staat en hoe nieuwsgierig je van jezelf wel of niet mag zijn, zijn allemaal zaken die in deze fase ontstaan.

Blok 4 - ‘Het schoolkind in je’
kun je met behulp van de methode eventuele problemen in de omgang met leeftijdsgenoten onderzoeken en oplossen. In dit blok besteden we ook aandacht aan problemen met het beginnen aan en afmaken van werkzaamheden, spreken in het openbaar en succes in je werk.
 
Blok 5 - ‘De puber in je’
is bedoeld om je inzicht te geven in jouw reactie op ongemakkelijke situaties. Gevoelens van opgelatenheid en de mate waarin je tegen die ongemakkelijke gevoelens bent opgewassen, worden meegedragen door je ‘puber-ik’. In de cursus leert je volwassen ik hoe die het puber-ik kan helpen met deze gevoelens om te gaan.
 
Blok 6 - ‘De adolescent in je’
geeft je de mogelijkheid na te gaan hoe je voelt over je eigen identiteit en tegen welke dingen je in opstand komt. Zaken die thuishoren bij je adolescente ik. De oefeningen zijn bedoeld om je te helpen conflicten en pijn op dit gebied aan te pakken en te verwerken.

Blok 7 - ‘De jongvolwassene in je’
In dit blok wordt het werken aan de verschillende ontwikkelingsfasen afgerond. Je leert of herziet de vaardigheden die je nodig hebt om de wereld van de volwassenen te betreden. Velen van ons lukt het niet deze stap daadwerkelijk te zetten. Met behulp van de oefeningen kun je beoordelen of je klaar bent voor de wereld van de volwassenen en kun je de dingen leren die je nodig hebt om echt volwassen te worden.

Blok 8 - ‘De relatie met de kinderen in je onderhouden’
bestaat uit oefeningen die bedoeld zijn om je te helpen bij kwesties die niet direct met een bepaalde leeftijd samenhangen. Met behulp van de oefeningen kun je de relatie met de kinderen in je onderhouden en verder ontwikkelen; er worden ook technieken aangereikt die je kunt gebruiken als bijvoorbeeld op je werk of in het sociale verkeer de problemen van de kinderen in je naar boven komen.

Blok 9 - ‘Intieme relaties en de kinderen in je’
Hier gaan we na,hoe je innerlijke kinderen intieme relaties kunnen beïnvloeden, hoe ze je pogingen om dichtbij iemand te zijn kunnen saboteren of je gevangen houden in een relatie die niet langer bevredigend is.

Blok 10 - 'Gezamenlijke afsluiting en samen zijn'
Tijdens deze laatste bijeenkomst bespreken wij wat deze cursus, voor ieder van jullie heeft gebracht, ook is er aandacht voor jullie suggesties over vorm en inhoud van deze cursus. De mogelijkheid bestaat ook om een individueel vervolgtraject af te spreken. We besluiten deze avond met een hapje, een drankje, dans en muziek.

Praktische informatie:
Aanvang: cursus dinsdag 12 oktober - 10 dinsdagavonden om de twee weken van 20.00 tot 22.30 uur
Adres:  Hoogstraat 14, 6065BC Montfort
Docent: Toos van Cann
Kosten: € 200,-

Aanmelden?
Bel naar 06-51468568 of stuur een e-mail naar info@dekracht.nu